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[ BIR REVENUE MEMORANDUM CIRCULAR NO. 27-
11, July 01, 2011 ]

REVOCATION OF BIR RULING NOS. 002-99, DA-184-04, DA-569-
04 AND DA-087-06

This Circular is being issued to revoke BIR Ruling Nos. 002-99 (dated January 12,
1999), DA-184-04 (dated April 6,2004), DA-569-04 (dated November 10, 2004),
and DA-087-06 (dated March 6,2006) which excludes from the gross income of the
taxpayer and hence, exempt from Income Tax, contributions to Pag-lbig 2, GSIS,
SSS, Life Insurance, Pre-Need Plan in excess of the mandatory monthly
contribution; GSIS Optional Insurance Premium, GSIS Educational Plan Premium,
GSIS Memorial Plan Premium, and GSIS Unlimited Optional Insurance Premium.

The abovementioned BIR Rulings rendered an opinion regarding Section 32 (B) (7)
(f) of the NIRC of 1997, to wit:

"Since the law and implementing regulations do not categorically state
that the exemption covers only the regular GSIS and Pag-lbig
contributions, it is safe to conclude that GSIS optional and Pag-lbig 2
contributions are likewise excludible from the gross income of the
taxpayer and hence, exempt from income tax."

It has been observed that the grant of Income Tax exemption to SSS GSIS, PHICand
Pag-ibig contributions in excess of the mandatory contributions is being abused. As
an example, aside from the mandatory contribution of Php100.00/month to Pag-ibig
Fund and 1 % (for those with monthly compensation of Php1,500.00 and below) or
2% (for those with monthly compensation of over Php1,500.00) to PHIC, an
employee may contribute additional Php1,000.00/month to Pag-ibig 2 and
Php1,000.00/month to PHIC as voluntary contributions which can be gleaned as a
form of investment. The money being invested by the employees in these programs
are not being taxed. Aside from that, employers which are mandated by the Bureau
to correctly withhold the tax due of their employees (i.e., tax due is equivalent to
tax withheld), find it difficult to comply since voluntary contributions by their
employees may not always pass thru them.

The term contribution is defined in Republic Act (RA) No. 8291, otherwise known as
The Government Service Insurance System Act of 1997, as follows:

"SEC. 2. Definition of Terms. —

XXX XXX XXX



(j) Contribution — The amount payable to the GSIS by the member and
the employer in accordance with Section 5 of this Act;"

Moreover, Section 5 of RA No. 8291 provides:
"SECTION 5. Contributions. — (a) It shall be mandatory for the member

and the employer to pay the monthly contributions specified in the
following schedule:

XXX XXX xxX" (Underscoring provided)

Similarly, Section 8 of RA No. 8282, otherwise known as the Social Security Act of
1997, defined the term contribution, viz:

"SECTION 8. Terms Defined. —

XXX XXX XXX

(i) Contribution — The amount paid to the SSS by and on behalf of the
member in accordance with Section Eighteen of this Act."

Subsequently, Section 18 of RA No. 8282 states:

"SECTION 18. Employee's Contribution. — (a) Beginning as of the last
day of the calendar month when an employee's compulsory coverage
takes effect and every month thereafter during his employment, the
employer shall deduct and withhold from such employee's monthly
salary, wage, compensation or earnings, the employee's contribution in
an _amount corresponding to his salary, wage, compensation or earnings
during the month in accordance with the /; following schedule. "
(Emphasis provided)

Further, the term Medicare "contribution" is defined in Section 4 of RA No. 7875,
otherwise known as the National Health Insurance Act of 1995, as follows:

"SECTION 4. Definitions of Terms. — For the purpose of this Act, the
following terms shall be defined as follows:

XXX XXX XXX

d) Contribution — The amount paid by or in behalf of a member to the
Program for coverage, based on salaries or wages in the case of formal
sector employees and on household earnings and assets, in the case of
the self-employed, or on other criteria as may be defined by the
Corporation in accordance with the guiding principles set forth in Article I
of this Act."



