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[ BIR REVENUE MEMORANDUM CIRCULAR NO. 63-
2009, November 12, 2009 ]

PRIMER ON CREDITABLE WITHHOLDING TAX ON CAMPAIGN
EXPENDITURES PRESCRIBED IN REVENUE REGULATIONS NO. 8-

2009

Revenue Regulations 8-2009 (RR 8-2009) was issued last October 22, 2009 and
published in the Philippine Star on October 27, 2009. These regulations provide for
the withholding of a 5% creditable withholding tax (CWT) by candidates of local and
national elections, their political parties and their contributors on their payments to
their suppliers of campaign-related goods and services




This Circular provides the answers to questions in the implementation of RR 8-2009.



Question (Q) -1: What are the payments that are subject to the 5% CWT?



Answer (A) -1: The following are the payments subject to the 5% CWT:



a. Payments made by political parties and candidates of local and
national elections for their campaign expenditures; and




b. Payments made by individuals or juridical persons for their purchases
of goods and services intended to be given as campaign contributions to
political parties and candidates.




Q-2: Is the 5% CWT a tax on the candidate, political party or contributor?



A-2: No. The 5% CWT is NOT a tax on the candidate, political party or contributor.



Q-3: What then is the 5% CWT?



A-3: This is a tax on the supplier of goods and services pertaining to campaign
expenditures. This is a tax on the income of these suppliers of goods and services
who shall be earning income when they provide the materials and services for the
campaign requirements of the candidates, political parties and contributors. This tax
is collected by means of the expanded withholding tax system where the candidates,
political parties and contributors when making  the payments for the supply of the
goods and services are required to deduct a certain amount of the agreed
transaction price and remit the same to the BIR.




Q-4: Is the 5% CWT collected by means of the expanded withholding tax
system allowed under the law?






Q-4: Yes, this is allowed under the law, Section 57 (B) of the National Internal
Revenue Code of 1997 (R.A. No. 8424), as amended, provides for withholding of
creditable tax at source. To implement this provision of law, the Department of
Finance and the Bureau of Internal Revenue regularly issues revenue regulations
(RR) providing for what transactions or payments shall be covered by the CWT and
the CWT rate. It is on this basis that RR 8-2009 have been issued and implemented.

Q-5: Is the expanded withholding tax system a new measure?

A-5 No. The expanded withholding tax system has been implemented by the BIR for
over thirty years already. This system allows for the inclusion of transactions or
payments that can be covered. It is on this basis that the payments for the
campaign expenditures are now being subjected to the 5% CWT.

Q-6: Who are required to deduct and withhold the 5% CWT?

A-6:  a. Candidates in the local and national elections;
b. Political parties;
c. Individuals and juridical persons on their income payments made

to purchases of   goods and services intended as campaign
contributions.

Q-7: If a candidate, political party or contributor purchases goods or
services amounting to an agreed price of P100,000 for a campaign-related
expense, will they pay the supplier of goods or services P100,000 and pay
the BIR an additional 5% or P5,000 for the 5% CWT?

A-7: No. The candidate, political party or contributor will pay only 95% of P100,000
or P95,000.00 to their supplier of goods or services and remit to the BIR the 5% of
P100,000 or P5,000.00 representing the 5% CWT.
 
There is no additional amount that the candidate, political party or contributor shall
pay to their supplier of goods and services. Thus, there is no reason that the prices
for campaign expenditures shall increase because of the 5% CWT.

Q-8: Can the supplier of goods and services benefit from the P5,000 CWT
remitted to the BIR?

A-8: Yes. The 5% CWT remitted to the BIR shall be allowed as a tax credit or
deduction against the total income tax liability of the supplier of goods or services.
The supplier of goods or services is still required to report their total income for a
particular year and compute the corresponding income taxes due thereon. The 5%
CWT can then be deducted from the total income tax liability.

For example, the supplier of the goods or services referred to in Q-7 above is a
corporation and earns a total of P100,000 of taxable income for 2010. When the
corporation reports this taxable income to the BIR, it will compute a total annual
income tax liability of P30,000 (30% corporate income tax rate multiplied by total
taxable income of P100,000). The corporation can deduct the 5% CWT of P5,000
from the total annual income tax and pay only the net amount of P25,000 to the
BIR.



Q-9: What will be the proof of the supplier that they are entitled to the tax
credit on the 5% CWT?

A-9: The supplier should be given BIR Form 2307 by the candidate, political party
and contributor deducting the 5% CWT from their payments.

Under existing regulations, every payor (candidate, political party and contributor)
required to deduct and withhold the CWT shall furnish, in triplicate, each payee
(supplier of goods and services), with a withholding tax statement, using the
prescribed form (BIR Form No. 2307) showing the income payments made and the
amount of taxes withheld therefrom, for every month of the quarter within twenty
(20) days following the close of the taxable quarter employed by the payee in filing
his/its quarterly income tax return. Upon the request of the payee, however, the
payor must furnish such certificate simultaneously with the income payment.

Q-10:   Prior to RR No. 8-2009, various CWT rates are required in the
withholding of tax on the different types of payments. Will the same
various rates apply to the same payments under RR No. 8-2009?

A-10: No. RR No. 8-2009 prescribes a one uniform rate of 5% that will be applied in
the withholding of tax on campaign expenditures.

Q-11: Contributor Ms. May Pag-asa who believes in the ability of Mr. Juan
Maglilingkod, a candidate in the May 2010 elections, donates or contributes
P100,000 in cash to the latter. (a)Will this donation be subject to the
Donor’s Tax? (b) Will Ms. May Pag-Asa be required to withhold and remit
the 5% CWT under RR No. 8-2009?

A-11:    (a) No. The donation shall not be subject to the payment of any donor’s tax
pursuant to Section 13 of RA No. 7166 (Election Code) in relation to Section 99 (C)
of the Tax Code.

(b) No. Such donation does not result in Ms. May Pag-asa making payments to the
supplier of goods and services where the 5% CWT shall apply.

Q-12: In relation to Q-11, instead of donating the P100,000 to Mr. Juan
Maglilingkod, Ms. May Pag-asa purchased tarpaulins, t-shirts and other
election paraphernalia from Matapat Corporation which was later on
donated to Mr. Juan Maglilingkod. (a) Will the income payment of
P100,000.00 made by Ms. May Pag-asa to Matapat Corporation on her
purchases of goods subject to the 5% CWT? (b) Will the donation made by
Ms. May Pag-asa subject to Donor’s Tax?

A-12:    (a) Yes. In this example, it is contributor Ms. May Pag-asa who made the
purchases and the payment made to Matapat Corporation shall be subject to the 5%
CWT

Ms. May Pag-asa shall now pay Matapat Corporation P95,000 and the P5,000
withheld by her representing the 5% CWT shall be remitted to the BIR.

(b). No. The donation shall still not be subject to the payment of any donors tax


