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[ BIR REVENUE MEMORANDUM CIRCULAR NO. 3-
2014, January 06, 2014 ]

CIRCULARIZING MODIFICATION OF BIR RULING DA (C-133)
431-2008

For the information and guidance of all internal revenue officers and other
concerned, quoted hereunder is the full text of memorandum to the Regional
Director of Revenue Region No. 8, Makati, modifying BIR Ruling No. DA (C-133)
431-2008 dated November 17, 2008:

“January 2, 2014

Francisco G. Tagao Law Office

Lot 23 Block 56, Francisco Reyes St. 


BF Homes Paranaque Subd. 

Paranaque City Attention:

Atty. Francisco G. Tagao

Gentlemen:

This refers to the request of then Revenue District Officer (RDO) Gerry
Dumayas of Revenue District Office No. 44- Taguig City for further review
of BIR Ruling DA (C-133) 431- 2008 dated November 17, 2008 issued to
Fort Bonifacio Development Corporation (FBDC), holding that the transfer
of FBDC’s real properties (TCT No. 2156-P with an area of 6,147 sq. m.
and a portion of the lot covered by TCT No. 38167 with an area of 5,020
sq. m.) to the Bases Conversion and Development Authority (BCDA), in
redemption of its preferred shares held by BCDA, is not subject to income
tax, VAT, donor’s tax, and DST. Another query raised is the applicability of
BIR Ruling DA (C-133) 431-2008 to similar transaction involving the
conveyance of a lot (covered by TCT No. 2097-P with an area of 3,710
sq. m.) by FBDC to BCDA, but which property is not specifically identified
in the ruling.

RDO Dumayas is of the view that the transaction between FBDC and
BCDA as subject to VAT being a transaction “deemed sale” since FBDC is
engaged in the real estate business and all its inventory of real properties
primarily for sale or lease are classified as ordinary assets under Revenue
Regulations (RR) No. 7-2003.

In this regard, please be informed as follows:

Income Tax

Redemption is repurchase, reacquisition of stock by a corporation which
issued the stocks in exchange for property, whether or not the acquired



stock is cancelled, retired or held in treasury.[1]

Revenue Regulations (RR) No. 6-2008 dated April 22, 2008 consolidated
the rules on the taxation of shares redeemed for cancellation or
retirement, to wit:

“SEC. 9. TAXATION OF SHARES REDEEMED FOR
CANCELLATION OR RETIREMENT. - When preferred shares
are redeemed at a time when the issuing corporation is still in
its “going-concern” and is not contemplating in dissolving or
liquidating its assets and liabilities, capital gain or capital loss
upon redemption shall be recognized on the basis of the
difference between the amount/value received at the time of
redemption and the cost of the preferred shares.

Similarly, the capital gain or loss derived shall be subject to
the regular income tax rates imposed under the Tax Code, as
amended, on individual taxpayers or to the corporate income
tax rate, in case of corporations.

This section, however, does not cover situations where a
corporation voluntarily buys back its own shares, in which it
becomes treasury shares. In such cases, the stock transaction
tax under Sec. 127(A) of the Tax Code shall apply if the shares
are listed and executed through the trading system and/or
facilities of the Local Stock Exchange. Otherwise, if the shares
are not listed and traded through the Local Stock Exchange, it
is subject to the 5% and 10% net capital gains tax.”
(Underscoring supplied)

Accordingly, when preferred shares are redeemed for retirement in
accordance with its nature, pursuant to RR No. 6-2008, the capital gain
or capital loss derived upon redemption shall be recognized on the basis
of the difference between the amount/value received at the time of
redemption and the cost of the preferred shares. The capital gain or
capital loss shall be subject to the regular income tax rate under the Tax
Code, as amended, on individual taxpayers or to the corporate income
tax rate under the Tax Code, in case of corporations.

Accordingly, when preferred shares are redeemed for retirement in
accordance with its nature, pursuant to RR No. 6-2008, the capital gain
or capital loss derived upon redemption shall be recognized on the basis
of the difference between the amount/value received at the time of
redemption and the cost of the preferred shares. The capital gain or
capital loss shall be subject to the regular income tax rate under the Tax
Code, as amended, on individual taxpayers or to the corporate income
tax rate under the Tax Code, in case of corporations.

On the part of BCDA, any gain realized by it on the redemption of shares
by FBDC shall be subject to corporate income tax pursuant to Section
27(A) of the Tax Code of 1997 and consequently, to creditable
withholding tax as prescribed in Section 57 of the same Code.



On the part of FBDC, the transaction is not subject to income tax
considering that the redeeming corporation does not realize any gain or
loss on the redemption of its shares. The shares so redeemed or
reacquired shall be considered retired and no longer issuable, and hence,
no gain shall be realized by the redeeming corporation. Accordingly,
FBDC as a redeeming corporation, is not subject to income tax on its
receipt of the shares surrendered by BCDA pursuant to the redemption.

Value Added Tax

Revenue Regulations (RR) No. 7-2003 lays down the guidelines in
determining whether a particular real property is a capital asset or an
ordinary asset. The pertinent provision reads:

“SECTION 3. Guidelines in Determining Whether a Particular Real
Property is a Capital Asset or Ordinary Asset.

a. Taxpayers engaged in the real estate business. - Real property
shall be classified with respect to taxpayers engaged in the
real estate business as follows:

   
xxx

     
2. Real estate Developer. - All real properties acquired by the

real estate developer, whether developed or undeveloped as
of the time of acquisition, and all real properties which are
held by the real estate developer primarily for sale or for
lease to customers in the ordinary course of his trade or
business or which would properly be included in the
inventory of the taxpayer if on hand at the close of the
taxable year and all real properties used in the trade or
business, whether in the form of land, building, or other
improvements, shall be considered as ordinary assets.”

Considering that FBDC is a real estate developer which owns substantial
parcels of land, all real properties it acquired, whether developed or
undeveloped as of the time of acquisition; all real properties it holds
primarily for sale or for lease to customers in the ordinary course of its
trade or business or which would properly be included in its inventory if
on hand at the close of the taxable year; and all real properties used in
its trade or business are considered its ordinary assets.

In general, the sale of real properties held primarily for sale to customers
or held for lease in the ordinary course of trade or business of the seller
shall be subject to VAT.[2] In the instant case, the transfer of the subject
real properties by FBDC to BCDA to redeem its shares, although not
occurring in the regular conduct or in the course of FBDC’s trade or
business and is a transaction which is not done with regularity, is
nevertheless subject to VAT the same being considered a transaction
“deemed sale.”

Section 106(B)(1) of the Tax Code of 1997 provides:

“Sec. 106. Value-added tax on Sale of Goods or Properties. –


