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[ GSIS RESOLUTION NO. 46, May 23, 2013 ]

POLICY AND PROCEDURAL GUIDELINES ON THE TREATMENT OF
PREMIUM PAYMENTS OF MEMBERS BEYOND THE MANDATORY
RETIREMENT AGE OF 65

WHEREAS, the Board of Trustees issued Resolution No. 44 on 22 March 2012
adopting a policy that ensured the uniform treatment of members still in the service
beyond the mandatory age of 65 years and whose agencies continued to remit
retirement premiums in their behalf;

WHEREAS, the Senior Vice President, Corporate Services Group, was tasked to draft
detailed guidelines to implement Board Resolution No. 44;

WHEREAS, the Senior Vice President, Corporate Services Group, in her
Memorandum dated 17 May 2013, submitted and proposed the approval of the
Policy and Procedural Guidelines on the Treatment of Premium Payments of
Members Beyond the Mandatory Retirement Age of 65;

RESOLVED, to APPROVE and CONFIRM the Policy and Procedural Guidelines on the
Treatment of Premium Payments of Members Beyond the Mandatory Retirement Age
of 65, as proposed by the Senior Vice President of the Corporate Services Group;

RESOLVED FURTHER, that Board Resolution No. 44 dated 22 March 2012, is hereby
SUPERSEDED.

A copy of the Policy and Procedural Guidelines on the Treatment of Premium
Payments of Members Beyond the Mandatory Retirement Age of 65 is hereto
attached and made an integral part of this Resolution.

Attachment:
Policy and Procedural Guidelines No. 230-13

PPG on the Treatment of Premium Payments of Members Beyond
the
Mandatory Retirement Age of 65

I. BACKGROUND/RATIONALE

Under Board Resolution (BR) No. 44 dated 22 March 2012, the policy on the
Treatment of Premium Payments of Members Beyond the Mandatory Retirement Age
of 65 was approved. The policy complies with Section 13 (b) of RA 8291 that
indicates 65 years old as the mandatory retirement age, unless the service is
extended by appropriate authorities in accordance with the existing civil service
rules and regulations.

In the course of the implementation of BR 44, the Operations Group saw the need to
include non-presidential appointees whose services were extended pursuant to RA



8292 (Higher Education Modernization Act of 1997) and RA 9500 (University of the
Philippines Charter of 2008).

Specific guidelines are hereby being issued to rectify errors or restore equity
concerning members who continuously pay premiums even beyond 65 years old.
Furthermore, these guidelines will serve as a guide for the uniform treatment and
implementation of the policy embodied in BR 44.

II. DEFINITION OF TERMS The following terms shall be defined as:

A. Regular Members - those who, together with the government agency to which
they belong, are required to remit life and retirement premium contributions
as mandated under Section 5 of RA 8291.

B. Continuance of Coverage of Membership - GSIS shall continue to compulsorily
collect monthly contributions from members who are already beyond 65 years
old and who were allowed, under existing civil service rules and regulations, to
continue in the service.

C. Optional Continuance of Membership - members are given the option to
continue their membership in GSIS and pay monthly contributions, even
beyond the mandatory retirement age of 65.

I1I1. POLICIES
A. COVERAGE

This PPG shall cover regular members who have remitted premium contributions to
GSIS even beyond the mandatory retirement age of 65.

B. GENERAL POLICY

1. Remitted premiums beginning due month May 2012 for members who have
reached the mandatory retirement age of 65 shall no longer be credited in the
computation of the Total Length of Service (TLS) and Periods with Premium
Payments (PPP), subject to the exceptions in Section III.C.1 and 2, and shall
be returned to the members through the remitting agency, subject to Section
ITI.E.1 and 2.

2. All premium contributions already collected prior to the cut-off date for
services rendered beyond the mandatory retirement age of 65 and which have
not yet been refunded shall be credited to the members’ TLS and PPP, unless
the member opts for the refund of these premium contributions.

C. EXCEPTIONS

1. GSIS shall continue to compulsorily cover and consequently collect monthly
premium contributions from the following members who are already beyond
age 65 but were allowed, under existing civil service rules and regulations, to
continue in the service:

a. presidential appointees whose extension of service in the government
has been approved by the Office of the President (OP) pursuant to
Executive Order No. 136, s. 1999;

b. non-presidential appointees whose services were extended by the Civil
Service Commission (CSC) pursuant to CSC Memorandum Circular No.
27, s. 2001, for the purpose of completing the fifteen (15) years of
service required under RA 8291 to qualify for retirement benefits; or



c. non-presidential appointees whose services were extended pursuant to

RA 8292 (Higher Education Modernization Act of 1997) and RA 9500
(University of the Philippines Charter of 2008).

2. The following members shall be given the option to continue their membership

in GSIS and pay monthly premium contributions, personal share by the
member and government share by the agency, even beyond the mandatory
retirement age of 65:

a. an official elected to public office before the age of 65 but who will reach

the mandatory retirement age of 65 during his or her term. The elective
official shall be allowed to continue paying premium contributions until
the end of his or her term, including any period of re-election or election
to another public office: Provided, That such period/s of re-election or
election is/are continuous;

. an official appointed by the President of the Philippines to public office

before age 65 for a fixed term and a fixed monthly compensation but
who will reach the mandatory retirement age during his or her tenure.
The appointive official shall be allowed to continue paying premium
contributions until the end of his or her tenure, including any periods of
term extension or re-appointment to another office: Provided, That such
period/s of extension or re-appointment is/are continuous; and

. an official or employee who holds a co-terminus or highly confidential

position who reaches the age of 65 years, and whose services are
considered automatically extended until the expiration of the official's or
employee's appointment or until the official’'s or employee’s services are
earlier terminated pursuant to CSC Memorandum Circular No. 27, s.
2001.

D. EFFECT ON THE PERIOD WITH PREMIUM PAYMENTS (PPP)

The following shall be included in the computation of the member’s PPP:

1.

2.
3.

years of service corresponding to premium contributions already collected prior
to due month May 2012 which have not been refunded;

extended services under Section III C.1; and

services pertaining to continued membership in the GSIS under Section III.C.2
(Optional Continuance of Membership).

E. REFUND OF PREMIUM CONTRIBUTIONS BEYOND AGE 65

1. Refund of premium contributions shall be made to the following members:

a. Those who opt not to continue their membership in the GSIS after May

2012;

b. Those who were erroneously issued a life insurance policy at age 65 and

informed to claim refund but did not comply; and

c. Those who were continuously covered after reaching age 65 but without

a valid extension from the OP or CSC and may be either of the following:

1) Members whose paid separation or retirement benefit did not include
service periods with premium payments after age 65 and did not claim
refund;



For example:

Member A, a Master Teacher, was appointed as school principal at the
age of 63 in 2007. In the exigency of the service, his appointment was
extended by the Department of Education (DepEd) beyond the
mandatory retirement age of 65 without valid extension from the CSC
and DepEd continued to remit premiums to GSIS. He retired in 2012 at
the age of 68. His last three (3) years of service was not included in his
PPP nor was he able to receive refund for premiums paid after the
mandatory retirement age of 65.

2) Members whose claim for separation of retirement benefit was
disapproved.

2. Refund of premium payments beyond age 65 shall be as follows:

a. Personal share of member from the time the member reaches 65 years of
age up to the last payment remitted; and

b. Government share for the same period shall be refunded to the agency,
provided that the agency has no arrears in remittances and that a
reconciliation of the agency's account is made to ascertain its status prior
to the refund.

3. Processing of refund shall be subject to filing of request by the member
through the submission of a letter or Member’s Request Form (MRF).

The re-processing of previously disapproved separation or retirement claim, as
indicated in item E.2, shall commence upon the receipt of a duly accomplished
Application for Retirement and Other Social Insurance Benefit Form.
Submission of MRF is required for refund of premium payments made after
reaching 65 years of age.

For example:

Member B, a government accountant since 1996, retired from the service in
2011 at the age of 67. Her last two (2) years of service were not included in
the TLS for her failure to submit an extension of appointment duly signed by
the CSC. Thus, her application for retirement was disapproved for deficiency of
two (2) years in her TLS but she was duly informed that she is qualified for a
separation benefit. A re-filing of an Application for Retirement and Other Social
Insurance Benefit Form is necessary for her to claim separation benefits. For
premiums paid after the mandatory retirement age of 65, Member B should
submit a letter request or MRF to facilitate processing of refund.

F. EXTRACTION OF DATA

For purposes of determining the number of affected members, the Technical Support
Departments (TSDs) of the Operations Group shall conduct an annual extraction of
data of members turning 65 in June of each year.

G. NOTIFICATION TO AFFECTED MEMBERS



