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AMENDMENT TO PHILHEALTH POLICIES ON NSD PACKAGE FOR
THE REIMBURSEMENT OF DRUGS, MEDICINES AND SUPPLIES,
ETC.

PhilHealth Circular No. 19, s. 2004, states that accredited hospitals are obliged to
cover room and board, drugs and medicines, diagnostics, operating room fee and all
other necessary care within the amount of the package (P2,500.00) benefit limit for
the facility but excluding the P2,000.00 for professional fee for a total package rate
of P4,500.00 per Normal Spontaneous Delivery (NSD).

There are circumstances however, where patients are asked to buy drugs/medicines
and supplies or engage other services of other facilities. In such cases, and where
the providers claim for facility charges is less than the benefit package,
reimbursement to member will be allowed subject to the following conditions:

1. The accredited hospital cannot provide the above items and other necessary
services covered by the package.

2. The reimbursement will depend on the actual cost but should not be higher
than the difference between the claim of the facility and the P2,500.00
package

3. The medicines, diagnostics, supplies and other necessary services were
used for NSD during the confinement.

4. The accredited health facility acknowledges that the cost of the medicines,
diagnostics and all other necessary services it provided was less than the
benefit package of P2,500.00 (for hospital charges).

5. Official receipts and other documentation of the purchases are submitted.

The reimbursements for the difference shall be in accordance with existing rules on
claims payment.

This circular does not preclude the facilities' obligation to provide for all the
necessary services for NSD Package enumerated above. Compliance with PhilHealth
Circular 19, s. 2004 particularly the provision of drug/medicines, and supplies shall
be continuously monitored by PhilHealth's Regional Offices and such shall be among
the basis for the renewal of accreditation.

This circular shall be applicable for all claims received starting September 1, 2005
and claims currently in process except those already approved for payment.

Adopted: 9 Aug. 2005



