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LEGAL INTERPRETATION OF ARTICLES 28(2) AND 43 OF THE
COOPERATIVE CODE

In order to fully implement the provisions of the Cooperative laws and in accordance
with Section 3(o) of RA 6939, the Authority hereby adopts the following
interpretations of Articles 28(2) and Article 43 of the Cooperative Code;



"Article 28. Government Officers and Employees – xxx xxx xxx (2)
Elective officials of the government except barangay officials shall be
ineligible to become officers and directors of cooperatives" xxx xxx xxx"

Under the provision, barangay captains and other officials of the barangay are
allowed to be officers and directors of cooperatives. In case the barangay captain is
elected president of the Association of Barangay Captains of his municipal council,
the barangay captain is still qualified to become an officer or director of his
cooperative. His seat in the municipal council is by virtue of the fact that he is the
president of the ABC and not having been elected to the municipal council.



"Article 43. Officers of the Cooperative — The Board of Directors shall
elect from among themselves only the chairman and vice-chairman and
elect of appoint other officers of the cooperative from outside the board
in accordance with their by-laws. All officers shall serve during good
behavior and shall not be removed except for cause after due hearing.
Loss of confidence shall not be a valid ground for removal unless
evidenced by acts or omissions causing loss of confidence in the honesty
and integrity of such officers. No two (2) or more persons with
relationships up to the third degree of consanguinity or affinity shall
serve as elective or appointive officers in the same board."

The following shall be considered as the officers of the cooperative:



I. The officers of the Board elected by the board members from among themselves
such as the Chairman and the Vice-Chairman.




II. The officers elected/appointed by the board such as the Secretary, the Treasurer
and other officers as prescribed in their by-laws.




The prohibition on relationship by consanguinity and affinity within the third civil
degree applies within each category since the Code says “No two or more persons
within the third civil degree of consanguinity or affinity shall serve as elective or
appointive officers in the same board. (Underscoring ours)




For purposes of clarity hereunder are the degree of relationships covered under the


