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SECOND DIVISION

[ G.R. No. 209776, December 07, 2016 ]

COMMISSIONER OF INTERNAL REVENUE, PETITIONER, V.
UNITED CADIZ SUGAR FARMERS ASSOCIATION MULTI-PURPOSE
COOPERATIVE, RESPONDENT.

DECISION
BRION, J.:

Before us is the petition for review on certiorarilll (under Rule 45 of the Rules of
Court) filed by the Commissioner of Internal Revenue (CIR) to assail the June 5,

2013 decision[2] and the October 30, 2013 resolution[3] of the Court of Tax Appeals
(CTA) en banc in CTA EB No. 846 (CTA Case No. 7995).

In the assailed decision and resolution, the CTA en banc affirmed the decision[*] and
resolutionl®] of the CTA Second Division (CTA division).

The Facts

By law, the CIR is empowered, among others, to act on and approve claims for tax
refunds or credits.

The respondent United Cadiz Sugar Farmers Association Multi-purpose Cooperative
(UCSFA-MPC) is a multi-purpose cooperative with a Certificate of Registration issued

by the Cooperative Development Authority (CDA) dated January 14, 2004.[°]

In accordance with Revenue Regulations (RR) No. 20-2001, the Bureau of Internal

Revenue (BIR) issued BIR Ruling No. RR12-08-2004,[7] otherwise known as the
"Certificate of Tax Exemption" in favor of UCSFA-MPC.

In November 2007, BIR Regional Director Rodita B. Galanto of BIR Region 12 -
Bacolod City required UCSFA-MPC to pay in advance the value-added tax (VAT)
before her office could issue the Authorization Allowing Release of Refined Sugar
(AARRS) from the sugar refinery/mill. This was the first instance that the
Cooperative was required to do so. This prompted the cooperative to confirm with

the BIR[8] whether it is exempt from the payment of VAT pursuant to Section 109(1)
of the National Internal Revenue Code (NIRC).[°]

The BIR responded favorably to UCSFA-MPC's query. In BIR Ruling No. ECCP-015-

08,[10] the CIRI[11] ruled that the cooperative "is considered as the actual producer
of the members' sugarcane production, because it primarily provided the various
inputs (fertilizers), capital, technology transfer, and farm management." (emphasis
supplied) The CIR thus confirmed that UCSFA-MPC's sale of produce to members
and non-members is exempt from the payment of VAT.



As a result, Regional Director Galanto no longer required the advance payment of
VAT from UCSFA-MPC and began issuing AARRS in its favor, thereby allowing the
cooperative to withdraw its refined sugar from the refinery. But, in November 2008,
the administrative legal opinion notwithstanding, Regional Director Galanto, again
demanded the payment of advance VAT from UCSFA-MPC. Unable to withdraw its
refined sugar from the refinery/mill for its operations, UCSFA-MPC was forced to pay
advance VAT under protest.

On November 11, 2009, UCSFA-MPC filed an administrative claim for refund with the
BIR, asserting that it had been granted tax exemption under Article 61 of Republic
Act No. (RA) 6938, otherwise known as the Cooperative Code of the Philippines

(Cooperative Code),[12] and Section 109(1) of the NIRC.[13]

On November 16, 2009, it likewise filed a judicial claim for refund before the CTA
division. During the trial, UCSFA-MPC presented, among other documents, its

Certificates of Registration[14] and Good Standingl1>] issued by the CDA; Certificate

of Tax Exemption,[16] and BIR Ruling No. ECCP-015-08 issued by the BIR,[17] as
well as its Summary of VAT Payments Under Protest, Certificates of Advance
Payment, official receipts, and payment forms to substantiate its claim.

The CTA division ruled in UCSFA-MPC's favor,[18] thus upholding the cooperative's
exemption from the payment of VAT; the division held that the amount of
P3,469,734.00 representing advance VAT on 34,017 LKG bags of refined sugar
withdrawn from the refinery, was illegally or erroneously collected by the BIR. The
CIR moved but failed to obtain reconsideration of the CTA division ruling.

The CIR then sought recourse before the CTA en banc. In its assailed decision,[19]
the CTA en banc affirmed the CTA division's ruling and ruled that UCSFA-MPC
successfully proved its entitlement to tax exemption through its Certificate of Tax
Exemption and BIR Ruling No. ECCP-015-08 (which confirmed its status as a tax-
exempt cooperative). The CTA en banc also held that both its administrative and
judicial claims for refund were timely filed, having been filed within the two-year

prescriptive period,[20] in accordance with the requirements of Sections 204(C) and
229 of the NIRC.

In denying the CIR's motion for reconsideration,[21] the CTA en banc further ruled
that the payment of VAT on sales necessarily includes the exemption from the
payment of advance VAT. It also struck down the argument questioning the validity
of UCSFA-MPC's Certificate of Good Standing for having been raised belatedly and
thus considered waived.

Finally, it also held that as a tax-exempt cooperative, UCSFA-MPC is not required to
file monthly VAT declarations. The presentation of these documents is therefore not
essential in proving its claim for refund.

These developments gave rise to the present petition.

The Court's Ruling

We find the petition unmeritorious.

We have consistently ruled that claims for tax refunds, when based on statutes
granting tax exemption, partake of the nature of an exemption.[22] Tax refunds and



exemptions are exceptions rather than the rule and for this reason are highly

disfavored.[23] Hence, in evaluating a claim for refund, the rule of strict
interpretation applies.

This rule requires the claimant to prove not only his entitlement to a refund, but
also his due observance of the reglementary periods within which he must file his

administrative and judicial claims for refund.[24] Non-compliance with these
substantive and procedural due process requirements results in the denial of the

claim.[25] 1t is then essential for us to discuss each requirement and evaluate
whether these have been duly complied with in the present case.

Procedural requirements: Present
claim for refund was timely filed.

UCSFA-MPC s claim for refund - grounded as it is on payments of advance VAT
alleged to have been illegally and erroneously collected from November 15, 2007

to February 13, 2009 - is governed by Sections 204(C)[26] and 229[27] of the NIRC.
These provisions are clear: within two years from the date of payment of tax, the

claimant must first file an administrative claim with the CIR[28] before filing its
judicial claim with the courts of law.[29] Both claims must be filed within a two-
year reglementary period.[39] Timeliness of the filing of the claim is mandatory and

jurisdictional. The court[31] cannot take cognizance of a judicial claim for refund filed
either prematurely or out of time.

In the present case, the court a gquo found that while the judicial claim was filed
merely five days after filing the administrative claim, both claims were filed within
the two-year reglementary period. Thus, the CTA correctly exercised jurisdiction
over the judicial claim filed by UCSFA-MPC.

Substantive requirements: UCSFA
MPC proved its entitlement to refund

As mentioned, the rule on strict interpretation requires the claimant to sufficiently
establish his entitlement to a tax refund. If the claimant asserts that he should be
refunded the amount of tax he has previously paid because he is exempted from

paying the tax,[32] he must point to the specific legal provision of law granting him
the exemption. His right cannot be based on mere implication.[33]

In this case, the cooperative claims that it is exempted — based on Section 61 of
R.A. 6938 and Section 109(1) of the NIRC — from paying advance VAT when it
withdraws refined sugar from the refinery/mill as required by RR. No. 6-2007.
UCSFA-MPC thus alleges that the amounts of advance VAT it paid under protest from
November 15, 2007 to February 13, 2009, were illegally arid erroneously collected.

UCSFA-MPC 's sale of refined sugar
is VAT-exempt.

As a general rule under the NIRC, a seller shall be liable for VAT[34] on the sale of
goods or properties based on the gross selling price or gross value in money of the

thing sold.[35] However, certain transactions are exempted from the imposition of
VAT.[36] One exempted transaction is the sale of agricultural food products in their
original state.[37] Agricultural food products that have undergone simple processes



of preparation or preservation for the market are nevertheless considered to be in
their original state.[38]

Sugar is an agricultural food product. Notably, tax regulations differentiate between
raw sugar and refined sugar.[3°]

For internal revenue purposes, the sale of raw cane sugar is exempt from VAT[40]

because it is considered to be in its original state.[*1] On the other hand, refined
sugar is an agricultural product that can no longer be considered to be in its original
state because it has undergone the refining process; its sale is thus subject to VAT.

Although the sale of refined sugar is generally subject to VAT, such transaction may
nevertheless qualify as a VAT-exempt transaction if the sale is made by a

cooperative. Under Section 109(1) of the NIRC,[42] sales by agricultural
cooperatives are exempt from VAT provided the following conditions concur, viz:

First, the seller must be an agricultural cooperative duly registered with the CDA.[43]
An agricultural cooperative is "duly registered" when it has been issued a
certificate of registration by the CDA. This certificate is conclusive evidence of

its registration.[44]
Second, the cooperative must sell either:
1) exclusively to its members; or

2) to both members and non-members, its produce, whether in its
original state or processed form.[4>]

The second requisite differentiates cooperatives according to its customers. If the
cooperative transacts only with members, all its sales are VAT-exempt, regardless of
what it sells. On the other hand, if it transacts with both members and non-
members, the product sold must be the cooperative's own produce in order to be
VAT-exempt. Stated differently, if the cooperative only sells its produce or goods

that it manufactures on its own, its entire sales is VAT—exempt.[46]

A cooperative is the producer of the sugar if it owns or leases the land tilled, incurs
the cost of agricultural production of the sugar, and produces the sugar cane to be
refined.[47] It should not have merely purchased the sugar cane from its planters-
members.[48]

UCSFA-MPC satisfies these requisites in the present case.

First, UCSFA-MPC presented its Certificate of Registration issued by the CDA. It does
not appear in the records that the CIR ever objected to the authenticity or validity of
this certificate. Thus, the certificate is conclusive proof that the cooperative is duly

registered with the CDA.[4°]

While its certificate of registration is sufficient to establish the cooperative's due
registration, we note that it also presented the Certificate of Good Standing that the
CDA issued. This further corroborates its claim that it is duly registered with the
CDA.



Second, the cooperative also presented BIR Ruling No. ECCP-015-08, which states
that UCSFA-MPC "is considered as the actual producer of the members' sugar cane
production because it primarily provided the various productions inputs (fertilizers),
capital, technology transfer, and farm management." It concluded that the
cooperative "has direct participation in the sugar cane production of its farmers-
members."

Thus, the BIR itself acknowledged and confirmed that UCSFA-MPC is the producer of
the refined sugar it sells. Under the principle of equitable estoppel,[>0] the petitioner

is now precluded from unilaterally revoking its own pronouncement and unduly
depriving the cooperative of an exemption clearly granted by law.

With the UCSFA-MPC established as a duly registered cooperative and the producer
of sugar cane, its sale of refined sugar is exempt from VAT, whether the sale is
made to members or to hon-members.

The VAT-exempt nature of the sales made by agricultural cooperatives under the
NIRC is consistent with the tax exemptions granted to qualified cooperatives under

the Cooperative Code which grants cooperatives exemption from sales tax[>!] on
transactions with members and non-members.[52]

These conclusions reduce the issue in the case to whether the granted exemption
also covers the payment of advance VAT upon withdrawal of refined sugar from the
refinery or mill.

Exemption from VAT on sale of
refined sugar by an agricultural
cooperative includes the exemption
from the requirement of advance
payment thereof.

The CTA en banc ruled that the cooperative is exempted from the payment of
advance VAT.[53] It also ruled that the exemption from the payment of VAT on
sales necessarily includes the exemption from the payment of advance VAT.[54]

The CIR argues that the exemption granted by the Cooperative Code and NIRC, on
which the Certificate of Tax Exemption and BIR Ruling No. ECC-015-08 issued in
favor of UCSFA-MPC were based, only covers VAT on the sale of produced
sugar. It does not include the exemption from the payment of advance VAT in

the withdrawal of refined sugar from the sugar mill.[5°]
The CIR's argument fails to persuade us.

As we discussed above, the sale of refined sugar by an agricultural cooperative is
exempt from VAT. To fully understand the difference between VAT on the sale of
refined sugar and the advance VAT upon withdrawal of refined sugar, we distinguish
between the tax liability that arises from the imposition of VAT and the
obligation of the taxpayer to pay the same.

Persons liable for VAT on the sale of goods shall pay the VAT due, in general, on a
monthly basis. VAT accruing from the sale of goods in the current month shall be

payable the following month.[56] However, there are instances where VAT is required
to be paid in advance,[57] such as in the sale of refined sugar.[58]



