767 Phil. 1

EN BANC

[ A.M. No. 99-7-01-SC, August 18, 2015 ]

RE: REQUEST OF RETIRED SUPREME COURT AND COURT OF
APPEALS JUSTICES FOR INCREASE/ADJUSTMENT OF THEIR
DECEMBER 1998 PENSIONS

RESOLUTION
LEONEN, J.:

The Court of Tax Appeals Presiding Justice Roman G. Del Rosario (Presiding Justice

Del Rosario), through a letter,[1] requests this court to grant retired Court of Tax
Appeals justices the retirement benefits and other privileges given to retired Court
of Appeals justices, specifically the annual year-end bonus and cash gift.

The letter request was prompted by the letter[2] sent by retired Court of Tax
Appeals Justices Ernesto D. Acosta (Justice Acosta) and Olga Palanca-Enriquez
(Justice Palanca-Enriquez) to Presiding Justice Del Rosario. They requested for
entitlement to the annual year-end bonus and cash gift while they have yet to
receive their monthly pensions from this court.

To support their request, Justice Acosta and Justice Palanca-Enriquez cited the
Resolution dated January 16, 2001 in A.M. No. 99-7-01-SC and Section 1 of

Republic Act No. 9282.[3] They also pointed out that retired Sandiganbayan justices

enjoy the same retirement benefits given to retired Court of Appeals justices.[4]
Being of the same rank as Court of Appeals justices, retired Court of Tax Appeals

justices should be given the same retirement benefits.[>]

The issue we are asked to resolve is whether retired Court of Tax Appeals justices
are entitled to the annual year-end bonus and cash gift pending receipt of their
monthly pensions from this court.

Republic Act No. 6686[6] as amended by Republic Act No. 8441,[7] Department of
Budget and Management Budget Circular Nos. 2003-02[8] and 2010-1,[°] and

Commission on Audit Circular No. 2012-001[10] provide the guidelines for the grant
of the year-end bonus and cash gift.

Republic Act No. 6686, also known as An Act Authorizing Annual Christmas Bonus to
National and Local Government Officials and Employees Starting CY 1988, states:

SECTION 1. All officials and employees of the National Government who
have rendered at least four months of service from January 1 to October
31 of each year and who are employed in the government service as of



October 31 of the same year shall each receive a Christmas bonus
equivalent to one month basic salary and additional cash gift of One
thousand pesos (P1,000.00). (Emphasis supplied)

Republic Act No. 8441 amended Republic Act No. 6686 and increased the amount of
cash gift to P5,000.00. Nonetheless, the clause, "who have rendered at least four
months of service from January 1 to October 31 of each year and who are employed
in the government service as of October 31 of the same year[,]" was maintained.

Commission on Audit Circular No. 2012-001 dated June 14, 2012 provides the
documentary requirements for the grant of the year-end bonus and cash gift.
Paragraph 5.11 of Commission on Audit Circular No. 2012-001 states:

5.11 Year-End Bonus (YEB) and Cash Gift (CG)

General Guidelines

The guidelines on the grant of YEB and CG are provided under
DBM Budget Circular No. 2010-1 dated April 28, 2010 which is
applicable for FY 2010 and years thereafter.

Documentary Requirements

For Individual Claims

e Clearance from money, property and legal
accountabilities

e Certification from head of Office that the employee is
qualified to receive the YEB and CG benefits pursuant to
DBM Budget Circular No. 2003-2 dated May 9, 2003

General Claims

e YEB and CG Payroll
e Payroll register (hard and soft copy)

e Letter to the Bank to credit employees account of their
YEB and CG claims

¢ Deposit slips

Department of Budget and Management Budget Circular No. 2003-002 dated
January 1, 2003 states:

2.0 Coverage

All officials and employees whether permanent, temporary or emergency
in nature and contractual personnel whose employment is in the nature
of a regular employee, appointive or elective, now existing or hereafter
created in all national government agencies, state universities and
colleges, government-owned and controlled corporations, government
financial institutions and local government units.



4.0
Pro-rated Share of the Remaining Balance of Cash Gift

4.1 All government personnel who have rendered more than four (4)
months of service in a given year before their retirement/separation from
the service may receive a proportionate share of the remaining balance
of the cash gift in addition to the benefit provided under Item 3 hereof.

Department of Budget and Management Budget Circular No. 2010-1 dated April 28,
2010 states that it covers the following:

3.0 Coverage
The following personnel are covered by this Circular:

3.1Civilian government personnel occupying regular, contractual,
or casual positions; appointive or elective; rendering services
on full-time or part-time basis;

3.2Military personnel of the Armed Forces of the Philippines,
Department of National Defense; and uniformed personnel of
the Philippine National Police, Bureau of Fire Protection, and
Bureau of Jail Management and Penology under the
Department of the Interior and Local Government; Philippine
Coast Guard; and the National Mapping and Resource
Information Authority; and

3.3Barangay officials and employees.

These laws and circulars do not provide that retirees are entitled to the grant of the
year-end bonus and cash gift pending receipt of their monthly pensions. At most,
retirees are entitled to the year-end bonus and cash gift during the year of
retirement. Paragraph 6.4 of Department of Budget and Management Budget
Circular No. 2010-1 provides:

6.0Grant of Year-End Bonus (Based on Basic Pay) and Cash Gift

6.4Personnel with a total or an aggregate of four (4) months of
service, including leaves of absence with pay, and who retires
or is separated without cause before October 31 of the year,
shall be granted a proportionate share of the remaining half or
balance of the Year-End Bonus and Cash Gift based on the
following scheme, to be paid within the month of
retirement/separation. The basic pay immediately prior to
retirement/separation shall be the basis for the remaining half
or balance of the Year-End Bonus. (Emphasis supplied)

Percentage of Remaining Half or
Balance of the Year-End Bonus
and Cash Gift

May 15%
June 30%

Month of Retirement/Separation
from the Service




July 45%
August 60%
September 75%
October 90%

Based on the foregoing, retired justices are not entitled to the annual year-end
bonus and cash gift. However, a special law governs the retirement benefits of
members of the judiciary.

I1

Prior to its amendment, Republic Act No. 910[11] provided retirement benefits for
Supreme Court and Court of Appeals justices. Section 3 of Republic Act No. 910
originally reads:

SEC. 3. Upon retirement a Justice of the Supreme Court or of the Court
of Appeals shall be automatically entitled to a lump sum payment of the
monthly salary that said Justice was receiving at the time of his
retirement for five years, and thereafter upon survival after the
expiration of this period of five years, to a further annuity payable
monthly during the residue of his natural life equivalent to the amount of
the monthly salary he was receiving on the date of his retirement.

Republic Act No. 1057[12] amended Republic Act No. 910 and inserted Section 3-A,
which provides:

SEC. 2. Republic Act Numbered Nine hundred and ten is hereby further
amended by inserting between its sections three and four a new section
to be known as section Three-A thereof, and which shall read as follows:

"SEC. 3-A. In case the salary of Justices of the Supreme Court or of the
Court of Appeals is increased or decreased such increased or decreased
salary shall, for the purposes of this Act, be deemed to be the salary
which a Justice who ceased to be such to accept another position in the
Government was receiving at the time of his cessation in office: Provided,
That any benefits that have already accrued prior to such increase or
decrease shall not be affected thereby."

Republic Act No. 1797[13] amended Section 3-A of Republic Act No. 910 to read as:

Section 3-A. In case the salary of Justices of the Supreme Court or of the
Court of Appeals is increased or decreased, such increased or decreased
salary shall, for the purposes of this Act, be deemed to be the salary or
the retirement pension which a Justice who as of June twelve, nineteen
hundred fifty-four had ceased to be such to accept another position in the
Government or who retired was receiving at the time of his cessation in
office: Provided, That any benefits that have already accrued prior to
such increase or decrease shall not be affected thereby. (Emphasis
supplied)

Presidential Decree No. 1438[14] amended Republic Act No. 910 to include all retired

justices and judges. This was further amended by Republic Act No. 9946.[15] At
present, the following justices and judges are entitled to the retirement benefits



under Republic Act No. 910:

(1) Justices of this court;

(2) Justices of the Court of Appeals, the Sandiganbayan, and the Court of
Tax Appeals;

(3) Judges of Regional Trial Courts, Metropolitan Trial Courts, Municipal Trial
Courts, Municipal Circuit Trial Courts, Shari'a District Courts, and Shari'a
Circuit Courts; and

(4) Judges of any other court established after the passage of Republic Act

No. 9946.[16]

Section 3 of Republic Act No. 910, as amended by Republic Act No. 9946, now
reads:

SEC. 3. Upon retirement, a Justice of the Supreme Court or of the Court
of Appeals, the Sandiganbayan or of the Court of Tax Appeals, or a Judge
of the regional trial court, metropolitan trial court, municipal trial court in
cities, municipal trial court, municipal circuit trial court, shari'a district
court, shari'a circuit court, or any other court hereafter established shall
be automatically entitled to a lump sum of five (5) years' gratuity
computed on the basis of the highest monthly salary plus the highest
monthly aggregate of transportation, representation and other
allowances such as personal economic relief allowance (PERA) and
additional compensation allowance he/she was receiving on the date of
his/her retirement and thereafter upon survival after the expiration of
five (5) years, to further annuity payable monthly during the residue of
his/her natural life pursuant to Section 1 hereof: Provided, however, That
if the reason for the retirement be any permanent disability contracted
during his/her incumbency in office and prior to the date of retirement,
he/she shall receive a gratuity equivalent to ten (10) years' salary and
the allowances aforementioned: Provided, further, That should the
retirement under Section 1(a) hereof be with the attendance of any
partial permanent disability contracted during his/her incumbency and
prior to the date of retirement, he/she shall receive an additional gratuity
equivalent to two (2) years lump sum that he/she is entitled to under this
Act; Provided, furthermore, That if he/she survives after ten (10) years
or seven (7) years, as the case may be, he/she shall continue to receive
a monthly annuity as computed under this Act during the residue of
his/her natural life pursuant to Section 1 hereof: Provided, finally, That
those who have retired with the attendance of any partial permanent
disability five (5) years prior to the effectivity of this Act shall be entitled
to the same benefits provided herein.

Upon the death of a Justice or Judge of any court in the Judiciary, if such
Justice or Judge has retired, or was eligible to retire optionally at the
time of death, the surviving legitimate spouse shall be entitled to receive
all the retirement benefits that the deceased Justice or Judge would have
received had the Justice or Judge not died. The surviving spouse shall
continue to receive such retirement benefits until the surviving spouse's
death or remarriage.



