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Regulation

The Schedules

In exercise of the powers conferred by section 65 of the Personal
Data Protection Act 2012, the Minister for Communications and
Information hereby makes the following Regulations:

PART I

PRELIMINARY

Citation and commencement

1. These Regulations may be cited as the Personal Data Protection
Regulations 2014 and shall come into operation on 2nd July 2014.

PART II

REQUESTS FOR ACCESS TO AND CORRECTION OF
PERSONAL DATA

Definitions of this Part

2. In this Part, unless the context otherwise requires —

“applicant” means an individual who makes a request;

“data protection officer”, in relation to an organisation, means an
individual designated by the organisation under section 11(3)
of the Act or an individual to whom the responsibility of the
data protection officer has been delegated under section 11(4)
of the Act;

“individual’s personal data” means personal data about the
individual;

“request” means a request to an organisation made under
section 21(1) or 22(1) of the Act;

“use and disclosure information” means the information
specified in section 21(1)(b) of the Act.
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How to make request

3.—(1) A request to an organisation must be made in writing and
shall include sufficient detail to enable the organisation, with a
reasonable effort, to identify —

(a) the applicant making the request;

(b) in relation to a request under section 21(1) of the Act, the
personal data and use and disclosure information requested by
the applicant; and

(c) in relation to a request under section 22 of the Act, the
correction requested by the applicant.

(2) A request must be sent to the organisation —

(a) in accordance with section 48A of the Interpretation Act
(Cap. 1);

(b) by sending it to the organisation’s data protection officer in
accordance with the business contact information provided
under section 11(5) of the Act; or

(c) in such other manner as is acceptable to the organisation.

Duty to respond to request under section 21(1) of Act

4.—(1) Subject to section 21(2), (3) and (4) of the Act and
regulations 6 and 7(3), an organisation must respond to each
request to it under section 21(1) of the Act as accurately and
completely as necessary and reasonably possible.

(2) The organisation must provide an applicant access to the
applicant’s personal data requested under section 21(1) of the Act —

(a) by providing the applicant a copy of the personal data and use
and disclosure information in documentary form;

(b) if sub‑paragraph (a) is impracticable in any particular case, by
allowing the applicant a reasonable opportunity to examine
the personal data and use and disclosure information; or

(c) in such other form requested by the applicant as is acceptable
to the organisation.
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Notification of timeframe for response

5. Subject to the requirement to comply with section 21(1) of the
Act as soon as reasonably possible or section 22(2) of the Act as soon
as practicable, if the organisation is unable to comply with that
requirement within 30 days after receiving a request made in
accordance with regulation 3, the organisation must within that time
inform the applicant in writing of the time by which it will respond to
the request.

Refusal to confirm or deny existence, use or disclosure of
personal data

6. Subject to section 21(4) of the Act, an organisation, in a response
to a request to it under section 21(1) of the Act, may refuse to confirm
or may deny —

(a) the existence of personal data referred to in paragraph 1(h) of
the Fifth Schedule to the Act; or

(b) the use of personal data without consent under paragraph 1(e)
of the Third Schedule to the Act or the disclosure of personal
data without consent under paragraph 1(f) of the Fourth
Schedule to the Act, for any investigation or proceedings, if
the investigation or proceedings and related appeals have not
been completed.

Fees

7.—(1) Subject to section 28 of the Act, an organisation may charge
an applicant who makes a request to it under section 21(1) of the Act a
reasonable fee for services provided to the applicant to enable the
organisation to respond to the applicant’s request.

(2) An organisation must not charge a fee to respond to the
applicant’s request under section 21(1) of the Act unless the
organisation has —

(a) provided the applicant with a written estimate of the fee; and

(b) if the organisation wishes to charge a fee that is higher than
the written estimate provided under sub‑paragraph (a),
notified the applicant in writing of the higher fee.
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(3) An organisation does not have to respond to an applicant’s
request under section 21(1) of the Act unless the applicant agrees to
pay the following fee:

(a) where the organisation has notified the applicant of a higher
fee under paragraph (2)(b) —

(i) if the Commission has reviewed the higher fee under
section 28(1) of the Act, the fee allowed by the
Commission under section 28(2) of the Act; or

(ii) if sub‑paragraph (i) does not apply, the higher fee
notified under paragraph (2)(b); or

(b) where sub‑paragraph (a) does not apply and the organisation
has provided the applicant with an estimated fee under
paragraph (2)(a) —

(i) if the Commission has reviewed the estimated fee
under section 28(1) of the Act, the fee allowed by the
Commission under section 28(2) of the Act; or

(ii) if sub‑paragraph (i) does not apply, the estimated fee
provided under paragraph (2)(a).

(4) For the avoidance of doubt, an organisation shall not charge the
applicant any fee to comply with its obligations under section 22(2) of
the Act.

PART III

TRANSFER OF PERSONAL DATA OUTSIDE SINGAPORE

Definitions of this Part

8. In this Part, unless the context otherwise requires —

“data in transit” means personal data transferred through
Singapore in the course of onward transportation to a
country or territory outside Singapore, without the personal
data being accessed or used by, or disclosed to, any
organisation (other than the transferring organisation or an
employee of the transferring organisation acting in the course
of the employee’s employment with the transferring
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