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STATUTORY INSTRUMENTS

1996 No. 1920 (N.I. 17)

The Explosives (Amendment) (Northern Ireland) Order 1996

      -      -      -      -      -      - 23rd July 1996

Title and commencement

1. This Order may be cited as the Explosives (Amendment) (Northern Ireland) Order 1996 and
shall come into operation on the expiration of one month from the day on which it is made.

Interpretation

2.—(1)  The Interpretation Act (Northern Ireland) 1954 shall apply to Article 1 and the following
provisions of this Order as it applies to a Measure of the Northern Ireland Assembly.

(2)  This Order shall be construed as one with the Explosives Acts (Northern Ireland) 1875 to
1970.

Control of fireworks

3.—(1)  Explosives regulations may, in relation to fireworks, make any such provision as may
be made by such regulations in relation to any other description of explosives; and, accordingly, in
section 3(1) of the Explosives Act (Northern Ireland) 1970 the words “or the sale or use of fireworks”
are hereby repealed.

(2)  Without prejudice to the generality of paragraph (1), Explosives regulations may—
(a) provide for there to be different categories of fireworks; and
(b) make different provisions for different categories of fireworks.

(3)  In section 1 of the Explosives Act (Northern Ireland) 1970 after subsection (4) there shall be
inserted the following subsection—

“(4A)  Subsections (1) and (2) shall not apply to fireworks of such categories as may be
prescribed by Explosives regulations.” .

(4)  In this Article “Explosives regulations” has the meaning assigned to it by section 3(1) of the
Explosives Act (Northern Ireland) 1970.

Selling explosives to children

4. In section 31 of the Explosives Act 1875 (which as extended by section 39 of that Act prohibits
the sale to children of explosives) for the words “any child apparently under the age of thirteen”
there shall be substituted the words “ any person apparently under the age of sixteen ”.


