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HEALTH AND PERSONAlL SOCIAL SERVICES 

Travelling ExpenSes 

REGULATIONS, DATED 27TH SEPTEMBER 1973, MADE BY THE MINISTRY OF 
HEALTH AND SOCIAL SERVICES IN CONJUNCTION WITH THE MINISTRY. OF 
FINANCE UNDER THE HEALTH AND PERSONAL SOCIAL SERVICES (NORTHERN 
IRELAND) ORDER 1972. 

The Ministry of Health and Social Services (hereinafter referred to as "the 
Ministry") on behalf of the Secretary of State, and in exercise of the powers 
conferred on it by Articles 45, 106 and 107 of the Health and Personal Social 
Services (Northern Ireland) Order 1972(a) (hereinafter referred to as "the 
Order") and of all other powers enabling it in that behalf and in conjunction 
with the Ministry of Finance hereby makes the following regulations:-

ARRANGEMENT OF REGULATIONS 

PART I 

Re~ulation 

1 Citation and commencement 
2 Interpretation . . 

PART II 

3 Travelling expenses of patients 

PART IH 

4 Travelling expenses of relatives 

PART IV 

5 Travelling expense!? of pupils attending Training Centres 

PART V 
6 Revocation 

PART I 

Citation and commencement 
1. These .Regulations may be cited as the Health and Personal Social 

Services (Travelling Expenses, Etc., of Patients and Relatives of Patients) 
Regulations (Northern Ireland) ~973 and shall come into operation on 1st 
October 1973. 

Interpretation 
2. In these Regulations -
"Board" means a Health and Social Services Board established unqer 

Article 16 of the Order; 

(a) S.l. 1972, No. 1265 (N.l. 14). 
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"Commission" means the Supplementary Benefits Commission for 
Nort~ern Ireland; 

"pupil" means a person who attends for instruction at a Training Centre; 
"relative" means Ci) a person related to a patient Or pupil; or Cii) guardian 

of a patient or pupil; 
"Training Centre" means a centre within the meaning of section 10(1) of 

the Mental Heal~h Act (Northern Ireland) 1961Cb); 
"tuberculosis" means the disease caused by tubercle bacillus. 

PARTII 

Trav.elling ?xpeflses of patients 
.. 3.-0) Subject to the provisions of sub-paragraph (2), a Board shall, on 

reques~, pay the travelling expenses necessarily incurred or to be incurred by 
a pers6ti (including the tr~velling expenses of a companion) in attending a 
hospital' vested in the Ministry or for the time being approved by the Ministry 
for the purpose of availing himself of health. or personal social services, if it 
is determined by the Commission that, in the circumstances of the case, the 
payment of such 'expenses by the patient would involve hardship: 

Provided that: 
Ca) if it is determined by the Commission that the patient may reasonably 

be required to bear a part of such expenses the balanceon:1y shall be 
payable by the Board; and ' , 

Cb) the travelling expenses of .a companion shall not be payable by the 
Board i.!f they! determine that, having regard to the age or health of the 
patient or other relevant circumstances, -it was unnecessary for the 
patient to be accompanied. 

(2) Notwithstanding the provisions of paragraph 1 of this Regulation, 
the Board shall, on request, pay the travelling expenses necessarily incurred 
or to be incurred by a person (including the travelling expenses of a com­
panion) in attending a hospital, or other place approved by the Board for the 
purpose of receiving health Ot personal social ~ervices where the Ministry 
directs that the payment of such travelling expenses is in the interest of the 
public health. 

PART m 
Travelling expenses of relatives . 

4.-(1) Subject to the provisions of this RegUlation' the Board shall, on 
request by the relative, pay the whole or part of aily travelling expenses 
jn.currec:i .py a relative of a 'patient in visiting that patient while he is under­
going treatment in any hospital vested in the. Ministry or for the time being 
approved by the Ministry. . 

(2) Payments under this Regulation shall be made only where-
Ca) the expenses necessarily incurred exceed £0.25 in respect of each visit 

Or £0.50 per week; 
. " Cb) the expenses are claimed 'within three months from the date on which 

they were incurred; and 

(b) 1961. c. 15. 
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(c) the Commission are satisfied that in the circumstances of the case the 
payment of the whole of such expenses would involve hardship, and 
that where it is determined that payment of part of such expenses 
could be borne by the relative the Commission shall determine the 
amount to be borne and the payment by the Board in respect of such 
travelling expenses shall accordingly be reduced by that amount. 

(3)Ca) Payments under this Regulation shall be made only in respect of 
approved visits under this sub-paragraph and sub-paragraph 4(c) of :this 
Regulation; -

(b) For the purposes of this Regulation an '~approved visit" means~ 
(i) a visit to a patient whose age does not exceed twelve years; or 
(ii) a visit to a patient whose age exceeds twelve years and who has 

. been undergoing treatment in a hospital or institution for a continu­
ous period of not less than eight weeks or who has been under­
going treatment for tuberculosis for any length of time; or 

(iii) a visit to a patiel!t who has been certified by the medical officer in 
charge of his case to be suffering from a clinical condition of such 
a nature that the visit of the relative is necessary or expedient on 
medical grounds for the success of his treatment; or 

(iv) a visit to a patient who has been certified ·by the medical officer in 
charge of his case to be dangerously ill. . 

(4) The maximum number of return journeys which may be paid for by 
the Board under this Regulation shall be-

(i) in the ca:se of a patient referred to in sub-para 3.(b)(i) one per day, or 
seven per week; . 

CH) in the case of a patient referred to in sub-para 3(b)(ii) one per fortnight, 
or two per four weeks; 

(iii) in the case of a patient referred to in sub-para 3(b)(iii) one per visit; 
(iv) in the case of a patient referred to in sub-para 3(b)(iv) two per visit. 

(5) Regulation 4(2)(c) shall not apply to the following visits made to 
patients undergoing treatment for tuberculosis-

(a) up to two visits per four weeks of any visits under sub-paragl1aph 
(3)(b)Ci to Hi) of this Regulation; and 

(b) all visits under sub-paragraph 3(b)(iv) of this Regulation. 

(6) Regulations 4(2)(c) and 4(4) shall not apply to visits made to-
(a) a patient not exceeding fifteen years of age who has been transferred 

by the Board to a hospital in Great Britain for treatment; or 
(b) a patient liable to be detained under the Mental Health Act (Northern 

Ireland) 1961(c) who has been transferred by the Board to a hospital 
in Great Britain under section 79 of the Mental Health (Scotland) Act 
1960(d) or section 87 of the· Mental Health Act 1959(e) because suit­
able accommodation was not available in Northern Ireland: 

Provided that the visits are-
(i) certified by the medical offic.er in charge of the patient's treatment to 

be essential for the patient's welfare; and 
(ii) approved by the Ministry: 

(c) 1961. c. 15. (e) 7 & 8 Eliz. 2.· c. 72. 
(d) 8 & 9 Eliz. 2.c. 61. 


