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'REGUlATIONS; DATED 29TH JUNE 1973, MADE BY THE MINISTRY OF HOME 
AFFAIRS UNDER SECTION 16(3) OF THE FIRE SERVICES ACT (NORTHERN 
IRELAND) 1969. 

The Ministry of Home Affairs, on behalf of the Secretary of State in exer­
cise of the powers conferred .on it by section 16(3) of the Fire Services Act 
(Northern Ireland) 1969(a) and of every other power enabling it in that behalf, 
hereby makes the following Regulations: - . 

Citation and commencement 
1. These Regulations may be cited as the Fire Services (Conditions. of 

Service) (Amendment) Regulations (Northern Ireland) 1973 and shall come 
into operation on 10th July 1973. 

Interpretation 
2. In these Regulations-
Ca) "Regular fireman" means a member of the force employed in a whole 

time capacity; 
(b) "the Authority" means the Northern Ireland Fire Authority. 

Age of compulsory retirement 
3.-(1) Subject to paragraph (2), retirement shall be compulsory for a 

regular fireman-
(a) in the case of a regular fireman of the rank of assistant divisional 

officer or any higher rank, on attaining the age of 60 years; and 
(b) in the case of a regular fireman of the rank of company officer or any 

lower rank, on attaining the age of 55 years, 
except that in special cases the Authority may extend any such. regular fire-· 
man's service for a further period on being satisfied that such extension 
would be in the interests of efficiency. 

(2) Without prejudice to the extension under paragraph (1) in the case 
of a regular fireman of the rank of company officer or any lower rank, if the 
fireman so elects by notice in writing to the Authority, the Authority may 
extend his service by such period, if any, not exceedi~g 6 months from his 
attaining the age of 55 years as is requested to enal;>le him to reckon-

(a) an additional completed year of pensionable' service, in the case of a 
regular fireman who will be entitled to reckon less than 20 years' 
pensionable service on attaining that age, or' 

(b) an additional completed half-year of pensionable service, in any other 
:case. 

(a) 1969. c. 13 (N.I.). 


