
Public ServiceVehlcles (Construction) 

1969. No. 63 

PUBLIC SERVICE VEIDCLES· (CONSTRUCTION) 

No. 63 

[C] 

REGULATIONS, DATED 27TH MARCH 1969, MADE BY THE MINISTRY OF HOME 
AFFAIRS UNDER PART II OF THE MOTOR VEffiCLES (TRAFFIC AND 
REGULATION) ACT (NORTHJ;>RN IRELAND) 1926 AND SJ;lCTlONS 4 AND 72 
OF THE ROAD TRAFFIC ACT (NORTHERN IRELAND) 1955. 

The Ministry of Home Affairs (hereinafter referred to as "the Ministry"), 
in exercise of the poweFs vested in it by Part II of the Motor Vehicles (Traffic 
and Regulation) Act <Northern Ireland) 1926(a) and Sections 4 and 72 of the 
R.oad Traffic Act (Northern Ireland) 1955(b) and all other powers enabling it 
in that behalf, hereby makes the following Regulations:-

Citation and Commencement 
1. These Regulations may be cited as the P.ublic Service Vehicles 

(Construction) (Amendment) Regulations (Northern Ireland) 1969 and shall 
come into operation on 1st May 1969. 

Regulations Amended 
Z. The Public Service Vehicles (Construotion) Regulations (Northern 

Ireland) 1960(c) shall be amended as follows:-
(1) in Regulation 3(1) (Interpretation)- . 

(a) at the end of the definition of "registered" there shall be added the 
following words "or the Vehicles (Excise) Act 1962(d);"; 

(b) in the definition. of "safety glass" for the words "capable of causing" 
there sI:tall be substituted the words "likely to cause"; 

(2) Regulations 8 (Clearance), 9 (Lifeguards) and paragraphs (2), (3) and 
(5) of Regulation 14 (Steering) shall .be deleted; 

(3) in Regulation 21A (Electrical equipment)-
(a) in condition (b) there shall be inserted the following proviso:­

"Provided that this condition sha:ll not apply on and after 
1st May 1969 to a vehicle to which condition (bb) applies"; 

(b) after condition (b) there shall be inserted the following oondition:­
"(bb) where the voltage exceeds 100 volts in one or more electrical 
circuits in a vehicle, a manually operated isolating switch, which can 
disconnect all such circuits from the main electrical supply, shall be 
connected in each pole 6f that supply which is not electrically con­
nected to earth, and shall be located inside the vehicle in a position 
readily accessible to the driver or conductor. No such isolating 
switch shall, however, disconnect any electrical circuit supplying the 
lamps carried for the purposes of section 30 of the Motor Vehicles 
and Road Traffic Act (Northern Ireland) 1934(e) (whiCh provides 
for lights to be carried by vehicles at night): 

Provided that this condition shall not apply in the case. of any 
vehicle registered before 1st May 1969 unless one or more 

(a) 16 & 17 Geo. 5. c. 31 (N.!.). 
(b) 1955. c. 27. 
(c) S.R. & O. (N.I.) 1960, No. 91. 

(d) 10 & 11 Eliz. 2. c. 13. 
(e) 24 JiG 25 Geo. 5. c. 15 (N.l.). 
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',' . dectricafciFcuits in whieh!the vOltage exceed's 100 volts is installed 
in such vehicle on ot>after ht May J969. , 
, llJ. A~is :'¢ondition,; fll1.;y refe:venc~ to· ~nelectric;:tl circuit is a 

ref~r~nGe ,t~ an el~ctriGal circuit not being. a l1igJ;J. tension ignition 
,circuit ,or a yircuit within' a unit of. ~quipment.";>, 

- . -, ,. . " . . . 
(4) in Regulation 26(1) (Nuthber and position of entrances and exits)-

(a) after ,conditI on Cbb} there shalH'Je inserted: the .following condition:­
. "(bbb) where in'respect of a sing Ie decked vehicle tegistered on or 

after 1st May 1969 and the lower deck of a double decked 
vehicl~ s9 registered the. seating' . capacity in either case .exceeds 
45' passengers conditions {b) and (bbYshall not apply, but-
(i) an addHicinaie'xit shal1be provided' ~md, inthe event of there 

being on the same side of the vehicle two exits provided in 
i accordance""iththis~eg1,llation, tpe.<iilltaJlce between lines drawn 
at right angles.t\i,the 10ngiwdjt;1al axis of the V:yhicle and passing 

.' through <the c~ntres ·of 8u9h ,exits at gangway lev:el shall not be less 
.than to feet;. '&l19 .' 

, (ii) thereshaH;bea:i:J:,exit"whichmaY'bean:emergency exit) provided 
·at each end.ofthevehic1e sO' placed that the distance between the 
line drawn at right angles to the longitudinal axis of the vehicle 

" and pas~;ip.gt)J:rough the centre of sUGh exit ·at gangway level and 
the )ine drawn at right· angles t6 the iop.gltridinal axis of the 
veliiCle and pas~ing through the. forymost or rearmost part of the 
vehj'yle, as tqe Rase may be, shall riot 'be more than 'ro feet"; and 

(b) for,condfti(;>n (e) there shall.be substitutee,l the followingcondition-­
"(e) Every entrance of ,e.very vehic;le sh(1l1, be on the nearside: 
Provide(:l,thata. v:eb,icl~ may h~ve one or'more entnmc;~s on the offside 
.if~ '.. . . , 
(i) every such e:ritran~e, is not also an exit requi~ed to be provided 
, by this Regulation;, ' 

(ii) evbry such en,tr:ance is fitted, with a door which is capable of 
being ~ontrolled dfily 'by,the 4rivet from his seat; and' 

(iii) ~4~ devjce(l.v(l.ilable'to thedriver.for opep.ing ,and c;:lQsing the 
entrance cloor is 'different from ar,,~ readi~y distfug~ishable from 
any oerfc,e av~i1~ble:io the drive~ fb~ opening Qr closing any door 
fitted on theilearside of the vehicle."';' ' . 

(5) for Regulation 21 ther~' ~~ali be sub;tituted thefollowir"g Regulation-­
"Widthbf ?ntrancesahd exits 

27.-:--{1) Everyentritnce and exit shall be' at least 1 foot 9 inches in 
width: ' ' 

Provided that-
(a) where'ina:ec;otdance, with' the provisions of Regulation 26(2Xa) 

one exit only is provided, the width of such exit measured along 
the r~ar of the vehicle may be less than 1 f60t 9 inches but not 
less than 1 foot 6 inches if the width of the exit to the side of the 
vehicle knot less than 1 foot 9 inches; . , 

(b) the ~ize Qf an ep1ergency exitin themof of a half~deckedvehicle 
and the size of .an emergency exit fr0'm the upper deck of a double­

. decked vehicle shan not be less than 5 feet by 1 foot 6 inches 
. and the size of an additional emergency exit from a single-decked 
vehicleaild'the lower deck of ,it double-decked vehicle provided 
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in accordance with Regulation 26(lXb) or (bb) shall be not less 
than 3 feet by 1 foot 9 inches; 

(c) where the same entrance is used for both the upper and the lower 
deck of a double-decked vehicle no part of the entrance measured 
along the nearside of the vehicle shall be less than 3 feet in width. 
For the purpose of this proviso any stanchion may be disregarded; 

(d) where one staircase serves the upper deck of a double-decked 
vehicle and the entrance or ~xit most readily and directly 
associated with that staircase is used for both the upper and the 
lower deck of the vehicle, no part of the entrance or exit measured 
along the side of the vehicle shall be less than 3 feet in width. 
For the purpose of this proviso any stanchion may be disregarded; 
and 

(e) where two staircases serve the upper deck of a double-decked 
vehicle and the entrance or exit. most readily and directly 
associated with any such staircase is used for both the upper and 
the lower deck of the vehicle, no part of such entrance or exit 
measured along the side of the vehicle. shall be less than 3 feet in. 
width. For the purpose of this proviso any: stanchion may be 
disregarded. 

(2) Paragraph (c) of the proviso to paragraph (1) shall be deemed 
to, be complied with in the case of a vehicle registered on or after 
1st May 1969 and before 1st May 1970 in respect of 'which the 
,requirements of paragraph (d) olt" (e) of that proviso (as the case 
may be) are satisfied, and shall not apply in .the case of a vehicle 
registered on or after 1st May 1970. 

(3) Paragraphs (d) and (e) of the proviso to paragraph (1) shall not 
apply in the case of a vehicle registered before 1st May 1970."; 

(6) in Regulation 29(1) (Doors) after the words "the following conditions 
shall be complied with by every vehicle" there shall be inserted the 
words "registered before 1st May 1969."; 

(7) after Regulation 29 there shall be inserted the following Regulation­
"29A.-(l) The following conditions .shall be complied with by 

every vehicle registered on or after 1st May 1969:-
(a) Means shall be provided for holding every entrance ·and exit door 

securely in the closed position, and where any such door is 
capable of remaining open when the vehicle is in motion or of 
being 'accidentally closed by the movement of the vehicle, means 
shall also be provided for holding that door securely in the open 
position. 

(b) Every entrance and exit door shall be provided with a device or 
devices for op~r~ting the means f~r holding the door securely in 
the closed posltlOn, such that a smgle movement of the device 
or of anyone of the devices which is selected for ,the purpose will 
allow that door to be readily opened from inside and outside the 
vehicle. 

. . ( c) The me~~od of operation o~ any devi~e ~entioned in condition (b), 
. the positlon of such a deVIce where It IS not on the door and the 
direction and points of application of any manual effort required 
to open any door shall be clearly indicated. 


